Thursday, August 25, 2016

Banking Quiz : Banking Awareness Quiz for Upcoming IBPS/BOB/RBI Exam



1. Which of the following is not the selective credit control measure __
A). Fixation of minimum margins for lending against specific securities.
B). Ceiling on the amounts of credit for certain purposes.
C). Changes in the liquidity ratio
D). Discriminatory rates of interest on certain types of advances.
E). None of These

2. Which of the following is not the general credit control measures __
A). Bank rate
B). Variable reserve ratio
C). In market operations
D). Regulation of margin requirements on advances against agriculture commodities.
E). None of These


3. Every Bank wishing to commence banking business in India is required to obtain license from __
A). Govt. of India, Ministry of Finance
B). GOI, Company Law Board
C). Reserve Bank of India
D). Registrar of Companies
E). None of These

4. When was the currency system in India converted into Decimal System __
A). From 1st April 1957
B). From 1st April 1959
C). From 1st April 1961
D). From 1st April 1963
E). None of These

5. Statutory cash reserve ratio for scheduled banks is regulated by the RBI under powers conferred upon it by __
A). Reserve bank of India Act, 1934
B). Banking Regulations Act, 1949
C). Companies Act, 1956
D). Union Ministry of Finance Act
E). None of These

6. Statutory cash reserve ratio for non-scheduled banks is regulated by RBI under powers conferred upon it by __
A). Reserve Bank of India Act, 1934
B). Banking Regulations Act, 1949
C). Companies Act, 1956
D). Union Ministry of Finance
E). None of These

7. Which of the following is not the main objective of statutory liquidity ratio (SLR) __
A). To assure solvency of commercial banks by compelling them to hold low risk asset upto stipulated extent.
B). To create or support a market for Government Securities
C). To allocate resources to government for augmenting the resources of the public sector
D). To ensure stable return on commercial bank’s fund
E). None of These

8. The Definition of the Priority sector was first formalized in 1972 by __
A). Planning Commission
B). National Development Council
C). Reserve Bank of India
D). Ministry of Finance, GOI
E). None of These

9. The largest number of commercial bank’s offices are located in __
A). Karnataka
B). Maharashtra
C). Tamil Nadu
D). Uttar Pradesh
E). None of These

10. The Deferential rate of Interest, DRI Scheme is operative since __
A). 1969
B). 1972
C). 1975
D). 1976
E). None of These


Answers :-

1. D

2. C

3. C

4. A

5. A

6. B

7. D

8. C

9. B


10. B